Siapa yang cekap? PDRM atau HKL?

oleh: Dato’ Haji Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS

Polis telah berjaya menangkap suspek yang dikata mengebom dan membakar gereja metro tabernacle AG desa Melawati. Suspek ditangkap selepas dia datang ke Hospital Kuala Lumpur untuk mendapat rawatan.

Suspek tersebut dikatakan mendakwa muka kiri,tangan dan dadanya terkena api ketika membakar sampah. Tindakannya menimbulkan kecurigaan pihak hospital dan pihak hospital terus menghubungi Polis. Maka berlakulah penangkapan suspek pertama yang membawa kepada penahanan tujuh suspek yang lain.

Isunya ialah, sebelum ini Polis telah menyatakan sudah pun mengenali lakaran wajah mereka yang dikatakan terlibat dalam pengeboman dan pembakaran gereja. Tapi malangnya polis tak berjaya menahan lelaki yang dikenal parti lakaran wajahnya. Tapi sebaliknya, penahanan hanya dibuat bila suspek yang pertama datang ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk mendapat rawatan dan pihak hospital curiga terus menalifon Polis.

Persoalannya kalau suspek tak cedera dan tak pergi ke HKL mungkin hingga kini belum ada penahanan keatas orang yang dikata terlibat. Jadi yang cekapnya pihak HKL. Bila dia tengok suspek agak mecurigakan dia telefon Polis. Baru Polis datang tahan suspek. Saya ucap tahniah pada HKL kerana kecekapan dan kepekaan merekalah yang membawa pada penahanan suspek.

Tetapi penahanan tersebut hanya baru peringkat suspek. Soalan saya adakah suspek yang ditahan Polis menyerupai lakaran wajah yang dikenal pasti Polis sebelum ini. Kalau tak sama dengan lakaran wajah yang dilakarkan oleh Polis maknanya Polis gagal mengesan dan membendung kejadian pengeboman dan pembakaran gereja dan kini berlarutan kepada pembakaran dan pencerobohan surau.

Adakah dengan tahap kecekapan pihak Polis yang diketuai oleh Tan Seri Musa dan juga menteri yang dipertanggungjawab untuk menjaga Polis mampu mengawal keaadaan.

Apakah jaminan mereka pada rakyat akan tahap keselamatan kehidupan dan harta benda rakyat. Apa yang berlaku rakyat hidup dalam kebimbangan,keresahan dan kerunsingan tentang keselamatan yang memalukan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s